ΦΟΥΡΝΙΑΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (1888-1979)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φουρνιάδης Παντελής του Ιωάννη και της Συμέλας. Γεννήθηκε στη Νικόπολη του Πόντου το έτος 1888 και απεβίωσε στην Καβάλα το έτος 1979. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Νικόπολης, κατόπιν στο Ζωγράφειο Κωνσταντινούπολης, στη Θεολογική Σχολή Χάλκης ένα (1) χρόνο και επέστρεψε στη Νικόπολη όπου έγινε Διευθυντής στην Κεντρική Σχολή Νικόπολης από το 1909-1913.
Κατόπιν πήγε στη Ρωσία, στην Αμερική και το 1926 ήρθε στην Καβάλα, όπου ήταν και η οικογένειά του.

Το 1926 παντρεύτηκε στην Καβάλα τη Ρόδα Ασβεστοπούλου από την Κερασούντα και απόκτησαν δύο (2) παιδιά ,το Χρήστο και τον Ιωάννη. Όταν εγκαταστάθηκε στην Καβάλα στην αρχή ασχολήθηκε με το εμπόριο υφασμάτων, κατόπιν με το εμπόριο εγχώριων προϊόντων και τέλος διορίσθηκε στο Δημόσιο ως υπάλληλος της Δ.Α.Π. (Διαχείριση Ανταλλαξίμου Περιουσίας). Όταν συνταξιοδοτήθηκε άρχισε να γράφει.
Ο Παντελής Φουρνιάδης ήταν συνεργάτης του ‘’Κέντρου Μικρασιατικών Μελετών’’. Έγραφε άρθρα στην εφημερίδα ‘’Προσφυγικός Κόσμος’’, στις Τοπικές εφημερίδες και ήταν Πρόεδρος της Λαογραφικής Επιτροπής Νικοπόλεως Πόντου, και έγραψε τρία (3) βιβλία:

1/ Ιστορία και Λαογραφία Εκκλησιαστικής επαρχίας Κολωνίας και Νικοπόλεως (Σεμπίν Καράχισαρ) Το 1964.
2/Εγχειρίδιο συμπληρωματικών φυσικής και πολιτικής Γεωγραφίας Νικοπόλεως Πόντου το 1965 και
3/Δεσμός εις στην Ιστορίαν και Λαογραφίαν Νικοπόλεως Πόντου το 1967.
Και τα τρία (3) βιβλία και ιδιαίτερα το πρώτο δίνουν μια πολύ σαφή εικόνα της Ιστορίας της περιοχής της Νικοπόλεως Πόντου.
Ο Παντελής Φουρνιάδης εκλέχτηκε δύο (2) φορές Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας κατά την περίοδο 1932-1936 και άσκησε καθήκοντα Δημάρχου κατά το 1934-1935.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *