ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ (1889-1971)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χατζηλιάδης Ιορδάνης του Κωνσταντίνου και της Κυριακής. Γεννήθηκε το 1889 στο χωριό Γαλατζούχ Νικόπολης και απεβίωσε 16-12-1971 στην Καβάλα.
Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο της Σάμου απ’ όπου αποφοιτώντας μπορούσε να γίνει ή παπάς ή δάσκαλος και ακολούθησε το επάγγελμα του δασκάλου.
Παντρεύτηκε τη δασκάλα Όλγα, το γένος Λαζάρου Λαζαρίδη, από τη Σαφράμπολη του Δυτικού Πόντου.

Ο Πολύκαρπος Ψωμιάδης, Μητροπολίτης Κοτυώρων (Ορντού) σπούδασε 10 άνδρες και 10 γυναίκες και μεταξύ αυτών ήταν ο Ιορδάνης και η Όλγα,
Το 1923 ,μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ,ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα. Απόκτησαν πέντε(5) παιδία, ένα (1) κορίτσι και τέσσερα (4) αγόρια. Το κορίτσι και ένα (1) αγόρι απεβίωσαν σε παιδική ηλικία. Έζησαν τα τρία (3) αγόρια, ο Λάζαρος, ο Κώστας και ο Περικλής.

Στην Καβάλα το ζεύγος Ιορδάνη και Όλγας άσκησαν το επάγγελμα του δασκάλου.
Στη διάρκεια της κατοχής ο Ιορδάνης με την οικογένειά του πήγαν πρόσφυγες τρία (3) χρόνια στη Λήμνο και ένα (1) χρόνο στη Θεσσαλονίκη όπου δούλευαν ως δάσκαλοι στα εκεί σχολεία.
Μετά την απελευθέρωση το 1945 επέστρεψαν στην Καβάλα και συνέχισαν να εργάζονται ως δάσκαλοι έως την συνταξιοδότησή τους.
Ο Ιορδάνης Χατζηλιάδης ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Καβάλας ,ασχολήθηκε με την διάδοση της Αγίας Γραφής κάνοντας σχετικές παραγγελίες και πουλούσε πολύ φτηνά ή έδινε δωρεάν την Αγία Γραφή.
Επίσης ήταν μέλος της Λαογραφικής Επιτροπής Νικοπόλεως Πόντου με άλλους τέσσερεις (4) φίλους συμπατριώτες του (Π. Φουρνιάδη, Κ. Γανωτίδη, Θ. Ιωσηφίδη και Χρ, Εμινίδη),έγραψαν την Ιστορία και Λαογραφία της Νικοπόλεως Πόντου (1964) και άλλα δύο βιβλία (1965,1967) που αφορούν την Νικόπολη.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *