ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (ΠΑΝΤΕΛ-ΑΓΑΣ)1896-1969

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ(ΠΑΝΤΕΛ ΑΓΑΣ) (1896-1969)

Ο Παντελής Αναστασιάδης του Λαζάρου και της Συμέλας γεννήθηκε το 1896 στο χωριό Τσιμενλί  Σαμψούντας και απεβίωσε στις 27-10-1969 στο χωριό Ποντολίβαδο Καβάλας.

Η οικογένεια του Λάζαρου Αναστασιάδη είχε έξι αγόρια. Τον Ισαάκ ,τον Σταύρο, τον Παναγιώτη που απαγχονίστηκε στην Αμάσεια το 1921,τον Αριστόβουλο, τον Ιερεμία και τον Παντελή, τον αντάρτη Καπετάν Παντέλ-αγά, που ήταν επικηρυγμένος από τους Τούρκους.

Ο Παντελής Αναστασιάδης φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο του Τσιμενλί και στη συνέχεια στη Σαμψούντα όπου πήγε ως την Πέμπτη τάξη του Γυμνασίου μένοντας μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη. Δεν πρόλαβε να τελειώσει το Γυμνάσιο γιατί ένα βράδυ κάνοντας βόλτα με άλλα τέσσερα παιδιά έξω από το Δικαστήριο της Σαμψούντας, ο θόρυβος από τα πατήματα των αλόγων ενόχλησε τους Τούρκους και δόθηκε εντολή από τους δικαστές ως το πρωί τα πέντε παιδιά να εκτελεσθούν. Τα τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο Παντελής, γλίτωσαν γιατί οι τρείς οικογένειες πρόλαβαν και ειδοποιήθηκαν και έτσι σώθηκαν τα παιδιά τους. Τα δύο άλλα παιδιά δεν πρόλαβαν να ειδοποιηθούν και το πρωί εκτελέστηκαν. Μετά από αυτό το συμβάν, το 1914,τα τρία παιδιά ,ανέβηκαν στα βουνά και πολέμησαν ως αντάρτες τους Τούρκους επί επτά ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1921.

Ενώ ο Παντελής βρισκόταν στα βουνά, ο αδελφός του Ιερεμίας με είκοσι επτά (27)  άλλους νέους,πήγαν έξω από την Σαμψούντα για να πάρουν αλεύρι και αλάτι, και στο γυρισμό έμειναν σ’ ένα μύλο για να ξεκουραστούν και να ψήσουν ‘’λαβάσια’’ (πίτες) για να φάνε προδόθηκαν όμως και σκοτώθηκαν εκτός από τρία άτομα. Μεταξύ των νεκρών παλληκαριών   ήταν και ο Ιερεμίας Αναστασιάδης, που οι Τούρκοι νομίζοντας ότι είναι ο Παντέλ-αγάς, ο αντάρτης, στήσανε το κεφάλι του πάνω σε πάσσαλο στην πλατεία της Σαμψούντας, γιατί τα δύο αδέλφια έμοιαζαν πολύ. Από τους τρείς (3) που έζησαν μετά το αιματηρό αυτό επεισόδιο,ήρθε στην Ελλάδα μόνο ο Σάββας Χατζηιωαννίδης που έμενε στο Ποντολίβαδο Καβάλας και απεβίωσε το έτος 1968.

Το γεγονός ότι από από τις 183.000   Ελλήνων της Αμάσειας, επέζησαν έστω και 50.000 οφείλεται στην προστασία της περιοχής από τους αντάρτες.

Ο Παντελής Αναστασιάδης σε ηλικία μόλις 18 ετών, ανεβαίνει στο βουνό, αγωνίζεται, πολεμάει και διασώζει γυναικόπαιδα .Μάλιστα όπως είναι καταγεγραμμένο με σαράντα επτά (47) αντάρτες και δύο χιλιάδες πεντακόσια (2500)  γυναικόπαιδα κατόρθωσε να αντιμετωπίσει σε πολυήμερη μάχη στο Αγιού-Τεπέ (16-11-1916)  χιλιάδες τακτικού Τουρκικού στρατού με αποτέλεσμα το θάνατο εκατόν δεκαεννιά (119) Τούρκων στρατιωτών και  8  Αξιωματικών  με μοναδική απώλεια  μόνο τεσσάρων (4) ανταρτών.

Επίσης κατά τη μάχη του Νεμπιένταγ της Πάφρας, όπου οι αντάρτες ήρθαν αντιμέτωποι με ολόκληρο Τουρκικό σύνταγμα άριστα εξοπλισμένο προτίμησαν έναν περήφανο θάνατο.

Ο Παντελής Αναστασιάδης ήταν υπαρχηγός του Δημήτρη Χαραλαμπίδη(απεβίωσε το 1928), αρχηγού του αντάρτικου σώματος της Σαμψούντας και από το 1915 και γαμπρός του αφού παντρεύτηκε την κόρη του Φωτεινή,το γένος Χαραλαμπίδη, που καταγόταν επίσης από το Τσιμενλί. Η Φωτεινή ήρθε στην Ελλάδα το 1923 μαζί με την οικογένεια του άνδρα της, ενώ ο Παντέλ-αγάς ήρθε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους μέσω Ρωσίας-Βουλγαρίας και εγκαταστάθηκε στο Ποντολίβαδο Καβάλας.

Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, τον Παναγιώτη και την Όλγα που είναι δίδυμοι και γεννήθηκαν στο Ποντολίβαδο το 1925 και διαμένουν στην Καβάλα και τον Ιερεμία που γεννήθηκε επίσης στο Ποντολίβαδο το 1935 και διαμένει στην Θεσσαλονίκη.

 

Τα παιδιά του Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ-αγά) Παναγιώτης-Ιερεμίας και Όλγα.
Τα παιδιά του Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ-αγά) Παναγιώτης-Ιερεμίας και Όλγα.

 

Ο Παντελής Αναστασιάδης από τα έτη 1962-1965  στο Ποντολίβαδο Καβάλας έγραψε μια ανέκδοτη εργασία-αφήγηση για τα ιστορικά αντάρτικα γεγονότα από το 1913-1923 στην περιοχή της Σαμψούντας και της Πάφρας, όπως τα έζησε ο ίδιος.

Χειρόγραφα  του Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ-Αγά) …..εγγράφη το παρόν από εμέ τον ίδιον,αρχάς 1963 και το ετερμάτισα σήμερα  10βριος 20,1965-ο γράφων το παρόν Παντελής Αναστασιάδης.

Χειρόγραφα του Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ-Αγά)
…..εγγράφη το παρόν από εμέ τον ίδιον,αρχάς 1963 και το ετερμάτισα σήμερα 10βριος 20,1965-ο γράφων το παρόν Παντελής Αναστασιάδης.

 

Τα χειρόγραφα αυτά τα παρέδωσε το 2007 η εγγονή του Φωτεινή  και κυκλοφορούν σε βιβλίο  με τίτλο ‘’Μνήμες του Ποντιακού έπους,1913-1923’’,από το κέντρο Ενότητος και Μελέτης Προβολής των Αξιών μας ‘’Ενωμένη Ρωμιοσύνη’’.

Στο  σπάνιο αυτό χειρόγραφο ο συγγραφέας διασώζει ένα μέρος της ταυτότητάς του και της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου.

 

 

Ο Παντελής Αναστασιάδης (Παντέλ-Αγάς) με την εγγονή του Φωτεινή Αναστασιάδου στο Ποντολιβαδο Καβάλας το 1965

 

‘’ Η αφήγησις αύτη δυνατόν να μην έχει γραφεί εις λογοτεχνικόν ή ιστορικόν ύφος νομίζω πλήν όμως έχει ιστορικήν αξίαν καθ’όσον πληροί τον μεγαλύτερον όρον των Ιστορικών γεγονότων.Είναι αυθεντική. Κάθ’ όσον των περιγραφομένων συμβάντων δεν είμεθα ακροάται ή απλοί θεαταί αλλά ήρωες ‘’.

 

Ο Παντελής Αναστασιάδης (Παντέλ-Αγάς) με την σύζυγό του Φωτεινή Χαραλαμπίδου την ημέρα του γάμου τους στον Πόντο το 1915.

 

 

 

O Παντελής Αναστασιάδης (Παντέλ-αγάς) στο Ποντολίβαδο Καβάλας

 

 

 

Φωτογραφία από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ-Αγά),μία ‘’Κατάθεση  ψυχής’’.Δεξιά η εγγονή του Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ-Αγά) Φωτεινή.

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *