Φυτολογικό Λεξικό Τραπεζούντας

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ

Αγγούρ” (το)
Αγκινάρα (η)
Αγράπ” (το)-
Αγροκοκκύμελον (το)
Αγρολαία (η)
Αγρόμηλον(το)
Αγροστάφυλον (το)
Αγρόσυκον (το)
Αεδημητρί” τσιτσέκια (τα)
Ακακία (η)
Ακσαμτσισεγίν (το)- (Νυχτολούλουδο )
Αλάτ” (το) -Έλατο
Αμπέλ” (το)
Αναράντζ'(το)-(Νεραντζιά )
Άνισον” (το)-(Γλυκάνησον)
Αντράχνα (η)-(Κουμαριά)
Απανόζ” (το) -(Έβενος)
Απίδ” (το)(Είδη 1/γλυκάπ,2/μερμηκάπ,3/σορομυλάπ,4/ξυλάπ”,5/καρπουζάπ”,6/καβουνάπ’7/λεμονάπ”,8/κιμισχαναλίδικον,9/μαυράπ”,10/χατζατζούρ”,11/κολογκυθάπ”,12/αγράπ”,13/χειμωνάπ’14/πετράπ”)
Αρτούτσ” (το)-9Κέδρος)
Ασπρόσυκον (το)
Αχάντ” (το)-(Αγκάθι)
Αχλάδ” (το)
Αχράδ” (το)
Βα’ί’ον (το) (Βάγια)
Βάλσαμον (το)
Βασιλ’κόν (το)
Βλωχών” (το) (βλησκούνι)
Βραβουλίτσα (η) (είδος δαμάσκηνου)
Βρύατα (τα) (βρύα)
Γα’ι’δουράπ'(το) (μεγάλο απίδι)
Γαλατίτσα (η)
Γάραμψον (το) (μα’ι’δανός)
Γέν” (το) (άνηθο)
Για’ι’λιά-τσιτσεγίν (το)
Γιασεμίν (το)
Γλυκάνισον (το)
Γόγγυλον (το)
Γραμπελίδ” (το)
Δεντρολίβανον (το)
Δέσμ” (το) (δυόσμος)
Διαφνίδ'(το) (δάφνη)
Διφόρ'(το) (είδος θάμνου ίδιος με βατόμουρο)
Δρύδ” (το) (δρύς)
Εκατόν-παρμαγίν (το) (είδος σταφυλιού)
Ελαία (η)
Ζερταλίν (το)-(Αρμενικόν μήλο)
Ζιμπούλ’ (το) (ζουμπούλι)
Ζουγούδ’ (το)-(είδος μικρού χόρτου)
Ήρα (η)
Θομάρ’(το)
Θύμπουρον
Ιτέα
Κάβ’(το)
Καβάκ’ (το) (λεύκη)
Καβέ (η)-(καφές)
Καβούν’(το) (πεπόνι)
Κα’ι’σίν
Καλάμ’(το)
Καννάβ’ (το)
Καπνός
Καπουτσίνος
Καραφούλλ’(το) (γαρύφαλλο)
Κάρδαμον (το)
Καρπούζ’ (το)
Καρτόφ (το) (πατάτα)
Καρύδ’ (το)
Καστανίτσα
Κάστανον
Κατιφέ (η) (είδος λουλουδιού)
Κεχρίν
Κηνάρτσιτσεγιν (το) (σκουλαρικιά)
Κιαφιρίν
Κιμιγιά (η)
Κινθέα (η) (τσουκνίδα)
Κιούλ-γιαγίν (το) (γεράνιο)
Κίτρον
Κλεθρίν (σκλήθρο)
Κοκκινογούλ’ (το) (κοκκινογούλι)
Κοκκύμελον (το) (κορομηλιά)
Κεράσ’ (το)
Κισσάδ’ (το) (κισσός)
Κολογκύθ’ (το)
Κομάρ’ (το) (κουμαριά)
Κοπαλίχτρα
Κορόμηλον
Κουκουβάκα (μύκης αμανίτης)
Κουφόξυλον (κουφοξυλιά)
Κριάν’ (το) (κράνο)
Κρίδαμον (κρίταμο)
Κριθάρ’
Κρίνον
Κρομμύδ’ (το)
Κυδών (το)
Κυπαρέσσ’ (το)
Κών (το) (καρώνι)
Λαζούδ ‘ (το) (καλαμπόκι)
Λαπαζιόν (το) (λάπατο)
Λάχανον
Λεβάντα
Λεβόρ’ (το)
Λεμόν’ (το)
Λευκίν (λεύκη)
Λεφτοκάρ’ (το) (φουντουκιά)
Λινάρ’(το)
Λουλάκ’ (το)
Λουτούδ’ (το) (λωτός)
Λυθρίδ’ (το) (ριζάρι)
Μακερόν (μαντζουράνα)
Μάλαθρον (μάραθο)
Μανέα (μύκης σίτου)
Μανουσιάκ’ (το) (μενεξές)
Μαντάρ’ (το) (μανιτάρι)
Μαντζάνα (μελιτζάνα)
Μάππα (είδος λάχανου)
Μάραντον (αμάραντος)
Μαρούλ’ (το)
Μασούρα (άγριο τριαντάφυλλο)
Μαυρομμάτ’ (το) (φασήολοι)
Μαυροστάφυλλον
Μαυρόσυκον
Μεγαλέσ’ (το) (είδος σταφυλιού)
Μιλικέρ’ (το) (είδος σταφυλιού)
Μέλισσα (είδος θάμνου λου’ί’ζα)
Μερσίν’ (το) (μυρτιά)
Μερτζιάν (κοράλλιο)
Μήλον
Μηλορρόδακον
Μισίρ-χουρμασίν (χουρμάς)
Μολόχ’ (μολόχα)
Μόρ και Μούρ’ (το) (βατόμουρο)
Μουσκόφυλλον (είδος άνθους)
Μούσμουλον
Νεροκάρδαμον
Νοχούτ’ (το) (ρεβύθι)
Ξυλοκέρατον
Οξέα
Ορτυκοφάει (το) (καναβούρι)
Ούβα (σουρβιά)
Πακάμ’ (το) (μπακάμι)
Πάλκαπακ’ (το) (γλυκοκολόκυθο)
Πάμια (μπάμια)
Παναγίας δάκρυον (μάραντο)
Παρμάκ’ (το) (είδος σταφυλιού)
Παρτίν (η λεύκη στην Κρώμνη)
Πατέμ’ (το) (αμύγδαλο)
Παχαρικόν (μπαχάρι)
Πιζέλ’ (το) (μπιζέλι)
Πίλινον (αψιθιά)
Πιπέρ’ (το)
Πιρπιρίμ’ (το) (γλυστρίδα)
Πιστατούρ’ (το) (είδος λευκού σταφυλιού)
Πολίτ’κον (είδος σταφυλιού όμοιο με ροδίτη)
Πομπάκ’ (το) (βαμβάκι)
Πορτοκάλλ’ (το)
Πούζ’ (το)(είδος μικρού άνθους)
Πράσον
Ρέφανον (ρεπάνι)
Ροδάκ’ (το)
Ροδάφινον (δαφνοκερασιά)
Ρούδ’ (το) (ροδιά)
Σαζάν’ (το) (βούρλο)
Σαλέπ’ (το)
Σέλινον
Σεπό’ι’ (το) (βιόλα)
Σεύτελον (τεύκλο)
Σιναμπεκή (το φυτό σιναμική)
Σινάπ’ (το)
Σκόρδον
Σκωλεκοβότανον (ερμινθοκτόνο φάρμακο)
Σμιλάγκ’ (το)
Σουσάμ’ (το)
Σπαθίν (σπαθόχορτο)
Σπανάκ’ (το)
Σπεντάμ’ (το) (σφένδαμος)
Στάρ’ (το)
Σταφύλλ’ (το)
Σταφυλίτσα (είδος χόρτου)
Στυπειδίτσα (ξινολάπατο)
Συκάμενον (συκάμινο και μούρο)
Σύκον
Συμπιαστίτσα (είδος χόρτου κολλώδους)
Ταμαρόφυλλον (πεντάνευρο)
Ταφλάν (το) (δαφνοκερασιά)
Τζατζοφρόκαλον (σκούπα σχηματιζόμενη από κλαδιά θάμνου ερείκης)
Τζιφύν (το) (θάμνος)
Τραντάφυλλον
Τριφύλλ’ (το)
Τσα’ί’ρ’
Τσάμ’ (πεύκο)
Φάβατον (κουκκί)
Φακή
Φασούλ’ (το)
Φέγγος (ο) (ήλιος)
Φίσνα (η)(βύσσινο)
Φλαμούρ’ (το)
Φραγκοστάφυλλον
Φρέγκ-πατλιτσανίν (λέξις τουρκική φραγκική μελιτζάνα-κοινώς ντομάτα)
Φτελίδ’ (το) (αγριοβαλανιδιά ή καραγάτσι στην τουρκική)
Φτερίν (φτέρη)
Χαμόμηλον
Χαμούφτα (η) (αγριοφράουλα)
Χιρά (είδος σταφυλιού)
Χλόη

Η χειρόγραφος γλωσσική συλλογή ‘’ Λεξιλόγιο φυτολογικό Τραπεζούντος ‘’ του Ελευθερίου Τριανταφύλλου Κούση (1843 Τραπεζούντα- 1921 Κωνσταντινούπολη ),ευρίσκεται εις την κατοχή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.